Amikor a befőtt teszi el a nagymamát

2014.10.07 15:29

Az ügyészség, és az ügyészek korrekt, és  minden személyeskedéstől mentes tevékenységéről még bőven lesz itt szó, de most egy kicsit előreszaladok a mába. Nemrégiben az eddig eljáró ügyésznő mellé újabb eljáró ügyész került kirendelésre. Ő dolguk. De van azért ebben mégis csak egy kis furiság. Nevezetesen az, hogy az új eljáró ügyészt a fellebbviteli főügyészség állományából  rendelték ki. Idézet a kormany.hu oldalról:

Hogyan épül fel az ügyészség?

Az ügyészség felépítése nagyban hasonlít a bíróságokéhoz. Legalsó szinten helyezkednek el a járási ügyészségek, a megyei szinten és a fővárosban helyezkednek el a főügyészségek, az ítélőtáblákkal egy szinten helyezkednek el a fellebbviteli főügyészségek, az egész hierarchia csúcsán pedig a Legfőbb Ügyészség áll.

Azaz, az első fokon eljáró törvényszék előtt a vádat a megyei főügyészség képviseli. A bíróság végzésével szemben fellebbezési jogot gyakorolhatnak az érintettek, azaz az ügyészség is, legyen az akár ügydöntő, akár a per vitelével kapcsolatos. Fellebbezés esetén viszont II. fokon már a fellebbviteli ügyészség jár el, és ez biztosít egyfajta törvényes kontrollt elvileg, hiszen a II. foknak éppen ez a lényege. Itt viszont minden teketória nélkül I. fokon eljáró ügyész vádat képvisel, majd mikor II. fokon ezt esetleg szakmailag, vagy a törvényesség szempontjából, vagy bárhogy felül kell bírálni, akkor átül egy másik székbe és saját maga képviseli II. fokon saját maga felett a törvényes kontrollt. Sokszor éreztem már, hogy nincs lejjebb, de mindig van.

De ezzel a sztori nem ért véget. Az egyik ügyvéd kérte, hogy az I. fokú áljárásból zárják ki a II. fokon eljáró ügyészt. Ezt a kizárási inditványt ki bírálja el? Igen a fellebviteli ügyészség, azaz pont az a fórum ahonnan ő kirendelésre került. Ugye mondanom sem kell hogy elutasították.   Azért az indoklás egy részét  ide idézem:

„…. a vádat képviselő ügyész ügyféli pozíciót foglal el…”  továbbá ez „….semmilyen védelmi jogot nem sért….”

Ezek szerint az ügyész egy ügyfél.

Akkor húzzon sorszámot bazeg.