Az egyenlőnél egyenlőbb

2014.10.14 08:46

             Írtam már arról, hogy ugye a fellebviteli főügyészség (ami az ügyészségi szinten a II.fok) állományából kirendelésre került egy ügyész, aki egyben a vádat I. fokon is képviseli. Az ez ellen benyújtott panaszt ugyanaz a fórum bírálta, és ezzel utasította el - azaz a fellebviteli főügyészség - ahonnan kirendelésre került. Azért ez nem semmi. Természetesen ez ellen is van helye panasznak, de ennek kimeneteléről - ezek után - már nincsenek kételyeim. Most azért ideidézem az egyik terhelt által benyújtott panasz egy részét, mert igen tanulságos: 

"Őszintén szólva – minden tiszteletem mellett - engem az zavar, hogy az ügyészséget nem zavarja, hogy ugyanaz jár el első fokon, mint aki – önmaga felett - másodfokon, és ezt el is ismerve, rendben lévőnek tartják.  Az ügyész tehát egy olyan ügyfél, aki még azzal a sajátos joggal is rendelkezik, hogy önmaga bírálhatja el másodfokon az első fokon kifejtett eljárását."
 
Olvastátok Orwell-től az Állatfarmot? Ott ugye az van, hogy az állatok veszik át a világ irányítását, és minden állat egyenlő, mintha mindegyik ügyfél lenne.
 
Aztán a disznók kijelentik: ja, minden állat egyenlő, de a disznók egyenlőbbek.