Az elásott kutya ....

2014.11.13 07:53

Nagyon remekül megjelent egy cikk az index.hu oldalon, miszerint szánalmas magyarázkodásnak neveztem a PTE közbeszerzési hiányosságai miatti egyetemi sajtóközleményt. Ja, persze, hiszen tényleg szánalmas. Többen kérdezték tőlem, hogy miért is szóltam, ehhez hozzá. Hát most megmondom, figyu:

A fent idézet index.hu oldalon megjelent cikk végén az is ott van, hogy amúgy engem jelenleg vesztegetéssel vádolnak. És itten van kérem a kutya elásva….. Az ÁSZ vizsgálat eredménye és a cikk utolsó mondata között ugyanis ok-okozati összefüggés van. (Itt a cikk: index.hu/belfold/2014/11/12/pecsi_egyetem_asz_gazdalkodas/)

Nézzünk kicsinykét a dolgok mögé sebtibe’!

Ha vetted a fáradtságot, és megnézted az elmarasztalásokat, akkor láthatod, hogy ezek többségének  oka az, hogy a PTE nemes egyssezrűséggel azzal a százvalahány céggel közbeszerzés nélkül kötött szerzőédst. 

Ne beszéljünk mellé kérem, itten nem elnézésről meg adminisztratív hibákról van szó, hanem arról, hogy egész egyszerűen valakik úgy gondolták, hogy "...ugyan már!... minek ide közbeszerzés, jó az nekünk anélkül is.." És valószinű nekik tényleg jó.

2008-ban mikor az egyetemre kerültem, az intézmény gyakorlatilag fizetésképtelen volt, adósság állománya meghaladta az 5 milliárd forintot, a klinikai központ évi 1,5 milliárd veszteséget termelt. Aztán elkezdtünk dolgozni, aminek a vége az lett, hogy a klinikum 2009 év végén már nyereséges volt, az adósságállomány pedig nettó 1 milliárdra csökkent. Hogy tudtuk ezt elérni? Többek között éppen a beszerzéseken keresztül. Abban az időben a beszerzések alig 30%-a történt közbeszerzés útján, a szerződések többsége „csak úgy” lett megkötve valahol a folyosó végén, vagy mit tudom én hol. És azt láttuk, hogy az áruk, szolgáltatások beszerzésének a jelentős része olyan szerződéseken keresztül történt, ami sok mindenkinek jó lehetett, csak éppen az egyetemnek nem. Boldog-boldogtalan rendelgetett mindenhonnan mindenfélét, sokszor a piaci ár fölött, hogy miért azt találd ki magadtól.

Na ugye rájöttél.

Szerintem nekem ez nem tetszett annyira, és elhatároztam, hogy az összes beszerzést betereljük a közbeszerzés alá, ami három dolog miatt lényeges:

·         a pályáztatás során kialakul egyfajta verseny a szállítók között, ami kétségtelen csökkenti a beszerzési árat

·         ha az intézmény összegyűjti az igényeit, és nem darabonként rendeli meg a krétát, hanem az összes szervezeti egységnek egyszerre az egész éves mennyiséget, akkor a jóval nagyobb megrendelési tétel miatt jelentős árkedvezmény érhető el (ez szándékosan egy végletes példa, nyilván nem a kréta beszerzésen van itt a hangsúly, ez csupán példa jellegű)

·         harmadrészt: így felel meg a törvényi előírásoknak (mondjuk ez is egy szempont)

A folyamat vége az lett, hogy 2010 tavaszán az összes beszerzés közel 95%-a közbeszerzéssel történt, és egyetlen elmarasztalásunk sem volt. És láss csodát, elkezdtek rohamosan csökkeni a beszerzési árak, volt ahol 5%, de olyan is volt ahol 20% megtakarítást tudtunk így elérni. Ennek viszont az volt az ára, hogy az olyan szerződéseket, amik nem közbeszerzés útján lettek megkötve, azokat szépen felmondtuk, és kiírtuk a pályázatokat. Csakhogy – és itt kezd a dolog „összefüggésszerű” lenni – ez jelentős érdeksérelmet okozott igen sok beszállítónak, és azoknak is,  akik a korábbi beszerzéseket megrendelték. Hogy mi volt ez az érdeksérelem, azt megint a fantáziádra bízom.

A másik érdekessége a dolognak az volt, hogy a korábban folyosó végén megkötött szerződések szerinti beszállítók vagy nem is tudtak indulni a pályázaton (pl.  mert volt valamilyen rendezetlen költségvetési problémájuk),  vagy ha indultak, akkor nem tudtak lejjebb menni az árral. Persze hogy nem, mert az ár nemcsak a termék és/vagy szolgáltatások árát tartalmazták, hanem állítólag egyéb tételeket is. Hogy mik voltak ezek az egyéb tételek, arról nekem halvány fogalmam sincs, nekem is csak úgy mesélték.

Persze hogy.

Évi néhány milliárdos beszerzésnél ez a külső-belső érdeksérelem képzelheted mekkora volt.

De – többek között – éppen az volt az, az út, aminek a végén a már fent írt eredményeket elértük.

Mit értünk még el? Rengeteg haragost akik szépen lassan kikerültek a beszállítók közül, mert a nyilvános verseny során más cégek olcsóbban szállítottak. Rengeteg korábbi beszállító esett ki.

Na kérem, erre most nem voltam rest, és megnéztem, és azt láttam, hogy  a több mint száz elmarasztalás során sorra bukkantak fel azok a cégek, akik annak idején kiestek a közbeszerzésen. És ezek az újra megjelent cégek többsége, ismételten közbeszerzés nélkül szállít.

A legbájosabb az u.n. megterséges megtermékenyítést végző magáncég az IVF Kft. Hol müködik? Honna jött a rektor? Kérdezzek még?

Hoppá, milyen érdekes mi?

Mi el lettünk takarítva, és visszaállt a régi rend…. az adósság persze megint az egekben.

Mindenki azt gondol amit akar, de a tény attól még tény: a mi megrendezett eltakarításunk, a többszáz fős TEK-rendezvény igazi oka itt van kérem a fenti mondatokban!

Érted az összefüggést?