És akkor hajnalban megcsörren a telefon...

2014.11.27 13:34

Mielőtt folytatnám az ügyésznek, a  bíró kizárásra irányuló indítványának boncolgatását …..

Ahhoz, hogy megértsd pontosan mit is értek az ügyészség végtelen cinizmusán, elöljáróban el kell mesélnem valamit.

Azon a bizonyos 2010. május 30. napi éjszakán,  a TEK rendezvény alkalmával, a kiszemelt pácienseket este, illetve zömmel éjszaka gyűjtötték be. Szakszóval ők ezt elfogásnak hívták, bár azt, hogy az ágyukban békésen szundikáló, büntetlen előéletű, fegyvert közelről még életükben nem látott embereket miért kellett egy kisebb deszant egységnek a családjuk, gyerekeik szeme láttára gépfegyverrel, golyóálló mellényben, sí maszkban  u.n. „elfogni” azt a mai napig nem érti senki.

Hát közülünk éppen nem ment senki sehova.

Na mindegy, hát ha elfogás, akkor elfogás. Persze a hivatalos magyarázat az, hogy halaszthatatlan nyomozati cselekmény. Na hagyjuk már ezt a halaszthatatlan nyomozati maszlagot. Pont ráért volt másnap reggel is, és éppen elég lett volna egy sima idézés.

Aztán a rendkívül éber magyar kommandósok által halált megvető bátorsággal álmukban elfogott embereket még az éjszaka folyamán megkísérelték szóra bírni (értsd: vallomást kicsikarni), nagyjából azzal a kísérő szöveggel, hogy az XY már mindent bevallott, mindent tudunk, fölösleges tagadni. Nem tudtak ezek persze lószart sem.

Természetesen halaszthatatlan nyomozati cselekmény volt az is, hogy éjszaka kell kihallgatni az embereket, akiknek felhívták a figyelmét, hogy védőt hatalmazhatnak meg, illetve, ha nincs meghatalmazott védője, akkor hivatalból kirendelnek neki egyet. Ez ugye alkotmányos alapjog, hogy kihallgatásod során lehet jogi képviselőd. Látszólag minden rendben.

Látszólag….

Mert hogy a csuda tudja miért, valahogy hajnali egykor, meg kettőkor az istennek sem vették fel a kirendelni szánt ügyvédek a telefont. Ja, hogy pont ezért kellett őket hajnali egykor kirendelni? Nem mondod….

És a cinizmus csimborasszója, hogy ezt követően hajnali egykor, vagy bármikor tájékoztat a nyominger, hogy a kirendelt védőt nem tudták elérni,így kénytelen lesz az illető jogi képviselő nélkül vallomást tenni.

Telefonon kirendelni védőt, hajnalban mi?

Alkotmányos alapjog mi?