Nem kivégzés.... borotválás

2014.11.27 11:08

Azt ígértem, hogy reggel a kávé mellé kapsz egy kis olvasnivalót,  ….  jó lesz az most is…

Több részletben fogom leírni, mert egyben kicsit nehéz olvasmány lenne

Ez itt az első rész.

Kérem szépen az történt, hogy a vádat képviselő baranya megyei főügyészség kezdeményezte a Győri Törvényszék tanácsvezető bírájának kizárását az eljárásból.

Upsz…

 Szünet… kapsz egy kis gondolkodási időt.

Na, hát szedd már össze magad egy kicsit, van ez így. 

Szóval ha nem lett volna világos: igen jól olvastad, a vádhatóság kezdeményezte a bíró kizárását. 

A kizárási indítványt meg is indokolta persze, de az indoklással kapcsolatos véleményemet majd egy másik bejegyzésben, most maradjunk egyenlőre a ténynél, hogy tehát amit fent írtam azt méltóztattak kezdeményezni ügyészségi részről.

Nem bonyolódnék bele jogszabályi hivatkozásokba, nézzük csak logikai alapon a dolgokat.  

Pusztán logikai alapon azt gondolhatnók, hogy aki kezdeményezi a bíró kizárását, az azért teszi mindezt, mert úgy érzi, hogy a bíró eljárása sérti a kizárást kezdeményező – jelen esetben tehát az ügyészség  - érdekeit, és – szintén  pusztán logikai alapon – azt feltételezi, hogy majd egy másik helyen, egy másik bíró úgy jár el, hogy az nem sérti ezeket az érdekeket.

Na de kérem szépen,  miféle érdekei vannak a vádhatóságnak, melyek érvényesülését nem látja biztosítottnak? Hiszen a vádhatóságnak csupán egyetlen érdeke lehet – továbbra is csupán logikai alapon persze – nevezetesen az, hogy fény derüljön az igazságra. Most miért vonod fel a szemöldököd? Szerinted lehet más érdeke egy jogállamban?   

Na, ugye hogy nem?

Magyarországon azonban igazságszolgáltatásra egyenlőre egyetlen szerv jogosult az pedig a bíróság.

Ha viszont a bíróság igazságszolgáltatási tevékenysége során fényt kíván deríteni az igazságra, akkor az,  az ügyészség, akinek érdeke szintén ugyanez, akkor  miféle érdek érvényesülését látja veszélyben? 

És ismét – ki tudja hányadszor – érzem, hogy a múlt század ötvenes éveiben vagyunk…..és ismét - ki tudja hányadszor érzem úgy, hogy na ennél már nincs lejjebb. (És valószinű ezek után, hogy lesz még lejjebb...)

Vagy tán ezt hiányolja az ügyészség? www.youtube.com/watch?v=BHrwveyy4II

A vádat képviselő mittoménmi végtelen cinizmusát egy cseppet sem enyhíti az a tény, hogy amúgy a kizárási inditvány elutasításra került.

 

                            - folyt. köv. -